Robert Dennis HarrisRobert Harris 14 regény szerzője, köztük a nagysikerű Szülőföld, The Cicero Trilogy és az Enigma. Ő írta a forgatókönyvet a Szellem (The Ghost Writer) és az Egy tiszt és egy kém című regényeihez is. Legújabb könyve, a V2 két narratívát szövi össze, amelyeket Wernher von Braun rakétájának fejlesztése kapcsol össze, éppen akkor, amikor a második világháborúban megfordult az áradat. Dr. Rudi Graf német rakétatudós, munkája mélyen ellentmondásos, és feletteseinek nézetei zavarják. Kay Caton-Walsh, a Női Kiegészítő Légierőtől hideg fejű elemző, aki először Angliában, majd Belgiumban dolgozik, és titkos V2-es kilövőbázisok helyét keresi.

Az író életrajza

Robert Harris, egy nyomdász fia az angliai Nottinghamben nevelkedett. A BBC televíziós tudósítója, valamint a londoni Sunday Times és a The Daily Telegraph újság rovatvezetője volt. Regényei több mint tízmillió példányban keltek el, és harminc nyelvre fordították le. Az angliai Berkshire-ben él feleségével és négy gyermekével.

Könyvíróként kezdett, amikor szerződést nyert John le Carré életrajzának megírására; de le Carré azt mondta, hogy a könyvet csak haláláig lehetett kiadni, ezért Harris elkezdett egy regényt kidolgozni, amelyben azt kutatja, mi lett volna, ha a nácik megnyerik a háborút.

Elküldött néhány fejezetet amerikai ügynökének, és két hétig nem hallottak felőle. Aztán egy hívás érkezett, hogy közöljék vele, hogy egy aukciót kell tartani 12 kiadó részvételével. Harris azt mondja: "Az amerikai jogok átmentek, szerintem körülbelül félmillió keménykötés, a puhafedelű pedig több mint egymillió. Így megoldódott a jelzáloghitel-probléma, és 1993-ban vidékre költöztünk, és boldogan éltünk, míg meg nem haltunk."

A könyvei cselekményének megrajzolásának előnyben részesített módszere az, hogy több száz indexkártyát fektet le egy snookerasztalra. Azt mondja: "13 vagy 14 éves korom óta a politikáról akartam írni, mert ha egyszerűen azt mondjuk, hogy a politikusok szélhámosok, vagy hogy a politika unalmas, akkor elmulasztjuk az élet egyik alapvető drámáját. A politikának olyan fantasztikus elemei vannak, ez – ambíció, hatalom, megszállottság, szárnyaló idealizmus és cinikus árulás." A politika iránti érdeklődése fiatalon kezdődött – állítása szerint első iskolai esszéje, amelyet hat éves korában írt, a következő volt: "Miért nem szeretjük én és az apám Sir Alec Douglas-Home-t?"

Arra a kérdésre, hogy miért nem ment bele a politikába, azt válaszolja: "Nos, mert vérmérsékleten azt gondolom, hogy megfigyelő vagyok, és nem igazán szeretek parancsokat adni vagy irányítani az embereket. Elmenni és csinálni a napi politikát halálos lenne számomra. Nem vagyok túl jó az unalomhoz, és reménytelen vagyok az arcokkal és a nevekkel – egyszer úgy mutattam be Gillt [a feleségét], mint Elizabethet! És természetesen író vagyok, és mindig is az akartam lenni. Nyolc évesen, kilenc, 10, hamis újságokat találtam ki, és mindig is csak írással akartam megkeresni a kenyerem. A legjobb dolog az, hogy reggel bemegyek a dolgozószobámba, és ott maradok, és összerakom a szavakat."

Azt mondja, hogy nagyon keveset olvas szépirodalmat, és amikor olvassa, hajlamos újra felkeresni a régi kedvenceket, mint Greene, Conrad, Orwell és Waugh. Különösen utálja az "irodalmi" regényeket, és azt, hogy azok az emberek, akik azt állítják, hogy kedvelik őket, a sznobizmus áldozataivá válnak - "Jónak kell lennie, ha nehéz. A világ legrégebbi csalása!"